Friday, April 14, 2017

Tip-tip Posting secara Konsisten

Teks: Nurul Hidayah Harun
Foto: Google
Teks: #52

Posting yang sistematik dan konsisten di wall Facebook amat penting untuk pastikan kita tidak tenggelam dan supaya rakan fb tahu kewujudan kita.

Kenapa? Bisnes okay. 

Ibarat Kedai ditepi jalan, ramai yang lalu lalang, tapi tak nampak kedai. Posting yang lalu lalang di wall ibarat pintu masuk. Pelanggan yang betul-betul minat akan masuk tanpa dijemput. Posting yang tak konsisten macam pintu kedai yang tertutup. Macam mana nak menjemput rezeki jika pelanggan pun tak masuk.
.
Dapat sesuatu?
.
Tip-tip Posting secara konsisten.
.
1. Pastikan posting yang positif, ayat jangan short form sangat. Guna ayat penuh. Elakkan ayat sastera atau ayat-ayat teknikal yang susah nak faham. Ayat kita-kita yang biasa guna pun dah okay. Semua ni nak bagi orang paham bila baca.
.
2 Ada Idea penulisan yang konsisten.

Sediakan Buku Nota untuk catit idea. Cuba dalam masa 20 hari. Ambil masa yang sesuai iaitu waktu pagi selepas atau sebelum subuh. Setiap hari selama 20 hari tersebut, catat apa yang ingin ditulis pada dinding facebook anda. Cuba dengan 5 Posting. Pastikan satu daripada posting adalah story telling.

Nak lebih mudah, gunakan software HOOTSUITE, satu platform untuk urusakan posting kita di media sosial termasuk Facebook, Instagram dan twitter. Tulis semua posting pada satu-satu masa setkan tarikh dan masa untuk post. Cara ini lebih menjimatkan masa.



Tahu kesesuaian penulisan dengan masa untuk posting. Panduan posting yang sesuai;

7.00-8.00 pagi - Ucapan Selamat Pagi, kata-kata motivasi

10.00 pagi - Post sesuatu yangg bemanfaat , panjang pun tak apa , motivasi , tips, soft selling atau story telling . Up tentang aktiviti kraf pun boleh. Hard selling pun boleh. 

12.30-2.00 petang - Masa ni waktu rehat, Elak post panjang-panjang. Post sesuatu yang ringkas. Story telling atau pertanyaan ringkas yang boleh menjentik hati pembaca. 

5.30-7.00 petang - Biasa waktu pulang kerja. Suri rumah pula bersiap-siap sambut kepulangan suami tercinta. Sambil-sambil tunggu, mesti jenguk juga fb sepintas lalu. Tip berbentuk humor pun boleh dikongsi. Up produk kraf bukan untuk promote tetapi lebih kepada perkongsian cerita atau pertanyaan.

9.30-11.45 malam - Waktu hard selling sebab masa ni pembaca dah boleh fokus pada apa yang ada di wall.

12.00 malam. Jangan menjual. 




Monday, April 10, 2017

Hasilkan Produk Ekspres dalam Bisnes

Teks: Nurul Hidayah Harun
# Entri 49

Fomula nak hasilkan banyak produk dalam satu tempoh masa yang singkat.
.
Sedia semua?
.
1. Bagi tahu dekat mental kena kuat. Bagi tahu pada hati kena cekal. Contoh, target 1k biji bulan ni.
.
2. Buat benda yang simple tetapi menarik.
.
3. Pelbagaikan satu produk tu. Contoh, pencil case boleh jual separa siap. Boleh jual yang sepenuhnya siap. Kasteme lebih banyak pilihan.
.
4. Pemilihan warna yang menarik.
.
5 Buatkan hati pelanggan teruja. Bagaimana? Up la gambar-gambar yang oHsem. Biasa kita suka bila kita tengok barang tu cantik dan lambak banyak-banyak. Betul tak?
.
6. Manipulasi otak supaya bertambah kreatif. Amboi, guna ayat boombastik nampak. Kreatif dalam memghasilkan produk. Kreatif dalam mempromosikan produk.
.
#panduanbisneskraffelt

Thursday, April 6, 2017

Panduan Beli 2nd DIES.

Teks Nurul Hidayah Harun
Foto: Pinterest
Entri: #48 
Panduan Beli 2nd DIES.
2nd Dies menjadi item "hunting" pengumpul Dies. Sebab? Murah dari harga asal. 2nd Dies adalah Dies yang telah digunakan dan di "let go" atas sebab tertentu oleh pemilik.
.
Macam mana nak pilih Dies 2nd?
.
1. Jangan terburu-buru. Pastikan Dies itu ada dalam senarai wishlist. Jangan sebab anda berduit lebih. Saja-saja nak beli. Last, simpan untuk display. Hobi? Baiklah.
.
2. Kena tahu dies ni ada yang berkarat dan tumpul. Masa beli sila confirm kan dengan penjual keadaan Dies. Biasanya pemilik akan letak detail gambar, harga dan penerangan keadaan dies. Contohnya; condition dies 8/10. 2 kali gelek je.
.
3. Survey harga. Ye. Anda perlu survey harga terlebih dahulu. Jika harga kurang beberapa ringgit @ sen, sila beli baru melainkan Dies yang di let go itu tidak pernah digunakan.
.
Apa pun walaupun kita HANTU DIES. Pilih dies yang boleh memberi hasil dan pulangan sahaja. #INIBARUBISNES

Friday, March 31, 2017

Kenali Big Shot & Dies

Teks: Nurul Hidayah Harun
Foto: Sizzix
Entri #47


Big Shot
Sejenis Mesin Pemotong Dies (Die Cutting Machine) daripada brand Sizzix. Big Shot hanya boleh memotong ukuran saiz A4. Kesesuaian boleh memotong cardstock, felt, fabrik, foam, magnet sheet, leather craft aluminium dan pelbagai lagi bahan yang sesuai.
Big Shot

Fabi
Sejenis Mesin Pemotong Dies juga dari brand Sizzix. Saiz memotong sama dengan Big Shot, ukuran saiz A4 tetapi kesesuain hanya untuk fabrik. Felt sesuai untuk FABI.

Dies (Shape Cutting)
Alat untuk memotong menghasilkan sesuatu bentuk mengikut acuan. Kesesuaian bahan yang digunakan untuk dipotong bergantung kepada jenis dies. Antara Dies yang biasa digunakan daripada brand Sizzix, Spellbinders, Xcut, Fiskars dan Cuttlebug.

Sizzix Bigz Dies


Sizzix Mover & Shaper Dies

Sizzix Framework Dies

Sizzix Originals Dies

Sizzix ScoreBoards Dies


Sizzix Sizzlits Dies


Jenis Dies Keluaran Sizzix
1. Sizzix Bigz Dies
2. Sizzix Embosslits Dies
3. Sizzix Framelits Die
4. Sizzix Framework Dies
5. Sizzix Mover & Shaper Dies
6. Sizzix On the Edge Dies
7. Sizzix ScoreBoards Dies
8. Sizzix Sizzlits Decorative Strip Dies
9. Sizzix Sizzlits Dies
10. Sizzix Thinlits Die Sets
11. Sizzix Triplits Die Sets

Sizzix antara brand yang keluarkan dies untuk memotong felt adalah dies jenis foam tebal (Sizzix Bigz Dies, Framework, Mover & Shaper, On the Edge, dan ScoreBoards ). Terdapat pelbagai saiz yang sesuai dengan big shot dan fabi.

Big Shot dan Dies tak lengkap tanpa Akseseri tambahan. Antara peralatan asas yang digunakan bersama Big Shot ialah, Cutting Pad dan Multipurpose Platform.

Multipurpose Platform. 


Cutting Pad


Pemilihan dies yang sesuai boleh menghasilkan produk yang kreatif.

Rujukan
Sizzix Cutting Machines
Sizzix Shape-cutting Dies

______________________________________________________________________

Idea Ekspres!! Buat Duit dengan Dies & Big shot!!
.
Jangan tak percaya satu dies macam-macam boleh buat. 
.

Kuasi Teknik
✔ Teknik Precut Asas Dies
✔ Teknik Precut Gabung Dies
✔ Teknik Precut 3D Dies


.
.
Perkongsian pengalaman dayah selama 5 tahun. Rahsia yang dayah simpan bertahun-tahun yang dayah nak bocorkan.
.
.
✔ Persembahan video.
✔ Perbincangan pendapat.
✔ Teknik step by step.
✔ Buat duit sampai jadi!!
.
RM 10 terus masuk group,
Jom Bantai dies sampai jadi lebam!!
Misi beranakkan duit!
.
WhatsApp 016 965 4892.


__________________________________________________________________

Tip-tip Kira Kos Dan Letak Harga Produk

Teks: Nurul Hidayah Harun
Entri #46

Hari ni saya nak kongsi cara mudah kira kos dan bagi harga produk.

Kena tahu ni dulu, sebagai home bisnes crafter;
1. Kita mula modal kecil
2. Tak sesuai pakai formula bisnes yang dah lama maju. Sale ratus-ratus K.
3. Cukup sekadar APA yang kita buat tidak rugi dan boleh menabung.

Cara kira kos bagi satu produk?

1. Sebelum buat produk, kena kaji dulu pasaran produk termasuk kaji harga.


2. Okey! Dapat? Kesilapan yang biasa kita buat. Potong Kain dahulu.Baru kira kos. Alahai. 

3. Bajet ukuran Kain terlebih dahulu. Contoh 1/4 meter Kain boleh buat 24pcs keychain. Faham? Baru lah boleh kira. Kos 1/4m rupanya boleh buat 24 biji keychain.

4. Lain-lain kos? Kira bahan Asas yang lain termasuk upah (jika pakai orang), plastik, atau senang cerita lain-lain kos. Senarai dulu satu- satu nak bagi nampak. Memang susah nak dapat harga betul. Jadi buat anggaran sahaja.
Masa pun kos. Ketelitian dan sent jahitan pun kos.

5. Dapat semua harga kos ( x nilai keuntungan)
Kebiasaan (x2. / x3) .

6. Jangan gembira dulu. Dah dapat harga produk, buat lah kajian pasaran. Nama lagi bisnes kan. Pastikan harga jangan terlalu mahal @ terlalu murah. 

7. Test Market! Jangan peram okey. Ni tak, barang tak laku peram bawah katil buat perkasam.

#Panduan Bisnes Kraf Felt